Rotem SIVILYA Attorneys at law
רותם סיביליה משרד עורכי דין וגישור
ליקויי בנייה
ליקויי בניה בבתים/ בדירות פרטיות:
גם אם רכשתם את דירתכם החדשה מהקבלן הכי מקצועי, הכי ידוע, שבונה הכי הרבה וכו' – יהיו בדירתכם החדשה ליקויי בניה. זו עובדה.
חוק המכר (דירות), תשל"ג-1973 מסדיר את חובת הקבלן לבצע תיקונים בתקופת הבדק (ולא בשנת הבדק, כפי שקבלנים נוהגים לרשום בהסכמים). תקופה זו משתנה בין רכיבי הדירה השונים ולחלק מהם אף נמשכת 7 שנים. כמו כן, גם לאחר תקופת הבדק לא תמה אחריותו של הקבלן, כאשר עבור כל רכיב בדירה הוא מחויב על פי חוק לשלוש שנות אחריות נוספות.
לעיתים מדובר בליקויים קוסמטיים, שתיקונם קל, מהיר, ללא עלויות משמעותיות לקבלן וללא הפרעה יתרה לחייכם.
אך לעיתים, מדובר על ליקויי בנייה חמורים, לרבות ליקויי רטיבות קשים, נזילות, וליקויים אחרים בבניית הדירה ומערכותיה, הנובעים מעבודה לא מקצועית, כח אדם לא מיומן, חומרים באיכות ירודה או ניסיון "לעגל פינות" כדי להוזיל עלויות, אשר תיקונם עלול להצריך, לעיתים, מימון דיור חליפי עבורכם בתקופת התיקונים.
כמו כן, ישנם ליקויי בנייה שלא ניתן לתקן! ליקויים אלה מורידים את ערך הנכס והקבלן חייב לפצות אתכם עבור אותה ירידת ערך.
קבלנים בדרך כלל יבצעו תיקונים קוסמטיים והשלמות של חוסרים כאלה ואחרים בזמן סביר לאחר שהודעתם להם על קיומם. הבעיה טמונה בליקויי הבנייה המורכבים והיקרים יותר לתיקון עבור הקבלן. מפניות בעניין ליקויים אלה הקבלן בדרך כלל יתעלם, יטען שהם לא קיימים או לא באחריותו – רק כדי לייאש אתכם ולחמוק מנשיאה באחריות לתיקונם.
בתי המשפט בישראל אוכפים על קבלנים את חובת תיקון הליקויים – או בתיקון בפועל או בפיצוי כספי (לצורך ביצוע התיקונים בעצמכם). מבדיקה שערך משרד המשפטים עולה כי מעל 90% מהתביעות שעוסקות בליקויי בנייה מתקבלות, חלק גדול מהן באופן מלא.
מומלץ מאד לרוכשי דירות חדשות להסתייע באיש בדק (רצוי מהנדס) ולערוך חוות דעת הנדסית לליקויי בנייה בחודשים הראשונים לאחר קבלת הדירה. אין חובה לערוך את חוות הדעת במעמד מסירת הדירה וגם ליקויים שיתגלו מאוחר יותר ולא צוינו בפרוטוקול המסירה (אף לאחר חתימה על פרוטוקול מסירה), עדיין יהיו באחריות הקבלן.
חשוב שחוות הדעת תערך במהלך השנה הראשונה לאחר מסירת החזקה בדירה. כמו כן, לאחר קבלת חוות הדעת מהמהנדס יש להעבירה לקבלן – רצוי במייל.
גיליתם ליקויים בדירתכם? פניתם לקבלן ולא קיבלתם מענה? הקבלן התכחש לליקויים או לאחריותו? אתם מוזמנים לפנות למשרדנו לייעוץ כדי שתוכלו למצות את זכויותיכם מול הקבלן.
ליקויי בניה ברכוש משותף – ע"י נציגות:
כמו בדירות הפרטיות, גם ברכוש המשותף עלולים להתגלות ליקויים, חוסרים ואי התאמות. לליקויים ברכו המשותף עלולות להיות השלכות נרחבות על דיירי הבניין, החל מירידת ערך של הדירות עקב "שם רע" שיצא לבניין, דרך נזקים לדירות, למשל כתוצאה מחדירת מים מחיפוי הבניין שנחשב לרכוש משותף ועד לאחריות לצדדים שלישיים שעלולים להיפגע מכשלים כאלה ואחרים, לרבות ליקויים במערכת כיבוי האש.
גם ברכוש המשותף חלה על הקבלן החובה לתיקון הליקויים על פי חוק המכר (דירות), תשל"ג-1973 ותקופת הבדק היא אותה תקופה החלה על ליקויים בדירות הפרטיות ואותם כללים חלים לגבי יידוע הקבלן על הליקויים והדרישה לתיקונם.
מי שאחראי ליידוע הקבלן על ליקויים אלה ודרישה לביצוע תיקונים היא נציגות הדיירים או חברת הניהול של הבניין. מאחר וחברות הניהול פעמים רבות ממונות על ידי הקבלן עצמו – הנציגות חייבת לעקוב אחר טיפול חברת הניהול בנושא זה.
עלות התיקון של ליקויים ברכוש המשותף ובמערכות האלקטרו-מכאניות של הבניין (מעליות, כיבוי אש, דוחסי אשפה, משאבות, מפוחים וכיו"ב) בדרך כלל גבוהה מאד וקבלנים יעשו כל שביכולתם לחמוק מביצוע התיקונים עד תום תקופת הבדק.
כאן המקום להדגיש כי חלה על הנציגות חובה שבדין לפעילות תקינה של מערכות הבניין – ובפרט מערכות מצילות חיים כמו מערכת כיבוי האש. לכן יש חשיבות רבה, במקרה של ליקויים במערכות אלה, לדרישה תקיפה מול הקבלן לתיקונם.
גיליתם ליקויי בנייה ברכוש המשותף בבניין? פניתם לקבלן ולא קיבלתם מענה? הקבלן התכחש לליקויים או לאחריותו? אתם מוזמנים לפנות למשרדנו לייעוץ כדי שתוכלו למצות את זכויותיכם מול הקבלן.